Till toppen

Tyngd­lyftning

Om tyngdlyftning

Tyngdlyftning är en olympisk gren och var med på det olympiska programmet när de moderna spelen startade 1896 i Aten. Genom tiderna har det skett en utveckling från att lyfta en bestämd vikt så många gånger som möjligt, till stigande vikter. Från första början hade man inga viktklasser, de infördes först vid OS 1920 i Antwerpen. I de tidigaste åren lyftes hela 5 moment, där bland annat enarmslyft fanns med. Efter OS 1972 i München har den olympiska tyngdlyftningen uteslutande bestått av ryck och stöt.


I ryck ska stången lyftas i ett enda moment från lyftplanet upp över lyftarens huvud till helt sträckta armar, antingen genom utfall eller genom böjning av benen. Stången ska därefter hållas i orörlig slutställning med armar och ben utsträckta och fötterna på samma linje tills domarna ger signal för nertagning.


I stöt ingår flera steg. Först håller lyftaren ett axelbrett grepp och lyfter i ett moment upp till axlarna, antingen genom utfall eller genom böjning av benen. I nästa moment hålls stången vilande på nyckelbenen/axlarna med fötterna på samma linje med utsträckta ben. Stången stöts sedan upp vertikalt till fullständigt sträckta armar genom att böja och sedan sträcka på benen. Fötterna återförs till samma linje med armar och ben sträckta tills lyftaren får domarnas nertagningssignal.

Träningstider för tyngdlyftning

Onsdag - Nybörjare, ungdom och juniorer 17.00-18.30

Torsdag - Övriga 17.00-18.30

Söndag - Nybörjare, ungdom och juniorer 16.00-17.15

Söndag - Övriga 17.15-18.30

Tränare: Benny Persson, Rickard Persson och Krister Kjellander